De vroegere directiewoning van de gevangenisdirecteur, Klein Soestdijk is gekozen als eerste keramische miniatuur van de Klein Veenhuizen serie. Dit witte, majestueuze gebouw langs de Hoofdweg is eigendom van Stichting Het Drentse Landschap. U kunt een reservering maken in onze winkel. De oplage is 250 en komt met een certificaat van echtheid.
In 1859 werd de kolonie Veenhuizen van De Maatschappij van Weldadigheid overgenomen door het rijk. Na de overname moest er bijgebouwd worden om de nieuwe ambtelijk organisatie te huisvesten. Dit statige witgepleisterde pand, is in 1859 gebouwd als dienstwoning voor de nieuwe directeur. Het pand is voorzien van twee zijvleugels en kreeg symmetrische oprijlanen om bij de voordeur te komen. Vanwege de gelijkenis met paleis Soestdijk ontstond al snel de naam Klein Soestdijk.
Huidig gebruik
Het gebouw is sinds 2008 in het bezit van Het Drentse Landschap. In 2011 heeft een restauratie van het huis en landgoed plaatsgevonden. Sinds 2013 is het onderdeel van zorgboerderij de Mare.
De Directeurswoning
Gebouwd in 1859 in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Tevens zijn van belang de symmetrische aanleg van de oprijlaan, de groenbeplanting (met 'overtuin', tuinaanleg doorlopend aan overzijde van het kanaal) en de twee gietijzeren lantaarns uit 1855 van Corn. Nolet, Schiedam. Het gebouw heet in de volksmond 'Klein Soestdijk'. Het interieur is voor de bescherming van ondergeschikt belang.
Omschrijving
Evenwijdig en markant aan de Kolonievaart gelegen royaal woonhuis met vleugels gebouwd in een statige en functionele stijl. Opgetrokken op een rechthoekig grondplan en gedekt door een met pannen belegd afgeknot schilddak met vier hoekschoorstenen met kappen; geprofileerde daklijst met gietijzeren goot. Gepleisterde voor- en zijgevels met plint, regelmatig ingedeeld door lichtgetoogde 6-ruits schuiframen met persiennes en geprofileerde lijst. Boven de gedeeltelijk gewijzigde ingangspartij met paneeldeur met houten omlijsting en bovenlicht bevindt zich een dakkajuit. Achtergevel met bakstenen opbouw; erker met openslaande deuren; keldervenster met diefijzers. Zijaanbouw met gietijzeren goot op klossen.
De rechterzijvleugel is omstreeks 1915 uitgebreid met een gang en erker; de linkervleugel diende als koetshuis met stal en heeft staldeuren en halfronde vensters. Waardering De woning markeert de omslag naar een grotere bemoeienis van de overheid met de Rijkswerkinrichting; zij is daardoor een essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Bovendien is het gebouw van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf en voor Veenhuizen uniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Ingezonden door dhr. Montrop
Ik vond nog een plattegrond van ons huis (toen heette het nog geen “Klein Soestdijk”), dat ik in 1962 heb getekend. Dan kun je de indeling zien zoals die toentertijd was Ik heb er goeie herinneringen aan. Van de geschiedenis kan ik niet veel vertellen. Volgens mijn herinnering werd het rond 1863 gebouwd. Veenhuizen bestond uit 4 gevangenissen: Norgerhaven, Esserheem, Bergveen en later ook nog Bankenbos. Elk had een directeur, die in een riant huis vlakbij elke gevangenis woonde. Er was ook een Hoofddirecteur en daarvoor bouwde men destijds een dienstwoning aan de Hoofdweg. Mijn vader had deze functie van 1954 tot aan zijn overlijden in 1963. Het huis werd door de Veenhuizers wel eens gekscherend Klein Soestijk genoemd. Maar de latere (particuliere) bewoner, meneer Pieterman uit Groningen, vond dat kennelijk zó grappig dat hij “Klein Soestdijk” in sierlijke letters boven de voordeur liet schilderen… en zo werd die naam min of meer officieel.
Misschien leuk om te weten dat in mijn tijd aan de voordeur een halletje aangebouwd was, waar mensen na te hebben aangebeld aan twee kanten droog konden wachten, tot er werd open gedaan.