Introduction.....


Logo Royal Goedewagen

Royal Goedewaagen is één van de oudste aardewerkfabrieken van Europa. We maken nog net zo ambachtelijk aardewerk als 400 jaar geleden, maar combineren nu ambachtelijk vakmanschap met de modernste ontwerptechnieken. Hierdoor is het aantal mogelijkheden vele malen groter. Keramiek kent geen beperkingen, wat betekent dat alles mogelijk is.

Ons aardewerk beperkt zich niet alleen tot het traditionele Delfts blauw. Traditionele vormen en een modern design komen nu samen in innovatieve ontwerpen. Voorbeelden hiervan zijn de bekende silhouetvazen, de tulpentegels of de serie keramische koeien. De unieke producten van Royal Goedewaagen staan voor vakmanschap, kwaliteit en creativiteit. De producten zijn nog altijd handgemaakt en handgeschilderd en zijn uitermate geschikt als relatiegeschenk of loyalty programma.

Bij ons wordt u uitgedaagd zelf mee te denken tijdens het productieproces. Uw eigen inspiratie en creativiteit te gebruiken, zodat we samen tot een uniek product komen. Een product waar u trots op bent. Een product dat uw verhaal verteld.

In 1610 werd de basis gelegd voor het huidige Royal Goedewaagen concern. We begonnen met gebruiksaardewerk, half industrieel aardewerk en Delfts blauw. In de jaren daarna groeide Goedewaagen uit tot één van de grootste pijpmakers fabrikanten van Europa. Tot op heden doen we dit nog steeds, maar we kunnen ook zo veel meer.

Historie

Royal Goedewaagen kent een rijke historie dat begint in het jaar 1610. Oprichter Jacob Pietersz stichtte een volksaardewerkfabriek genaamd ‘De Star’. Deze volksaardewerkfabriek onderscheidde zich van haar concurrenten, doordat er naast etenspotten, voederbakjes en drinkbekers ook al half industrieel aardewerk werd gemaakt. De derde eigenaar van De Star, Mels Maertensz, verwierf het alleenrecht op het maken van pijpenpotten voor de ovenstook en suikerpotten en trechters voor de suikerraffinaderijen.

Vanwege de brandveiligheid in Gouda mochten pijpenmakers in Gouda niet zelf stoken. Dit gebeurde bij de pottenbakkers. Eind 18e eeuw kocht De Star een aantal kleine pijpmakerijen op en liet dit allemaal op één adres stoken in Gouda. In 1853 kocht Pieter Goedewaagen de volksaardewerkfabriek De Star op. De Goedewaagen familie had veel kennis opgedaan in het transporteren van goederen naar het buitenland en deze kennis werd ingezet om de keramische producten te vervoeren naar de 17e -eeuwse klant. Deze ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat Goedewaagen de grootste pijpmakerij van Nederland en later zelfs Europa werd.

In 1910 kreeg Goedewaagen een koninklijke onderscheiding. Bovendien ging het Goedewaagen in deze jaren voor de wind en was het een wereldspeler op het gebied van de productie van kleipijpen. Door de overname van het Amsterdamse ‘De Distel’ in 1923 haalt Goedewaagen nog meer vakmensen in huis. Jugendstil en Art Deco-vormen en decors worden dan in productie genomen. De Jugendstil-modellen van de wereldberoemde ontwerper Bert Nienhuis worden klassiekers. Voor scheepvaartmaatschappijen als de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij en de Java-China-Japan-Lijn ontwierpen we tegeltableaus in art deco-stijl die destijds als toonaangevend werden gezien.

Vanaf 1963 werd een geleidelijk vertrek van het bedrijf naar Nieuw-Buinen langzaam ingezet. De combinatie van goedkope arbeidskrachten, een hoge werkloosheid in Nieuw-Buinen en lagere energiekosten door het gebruik van aardgas waren redenen voor Goedewaagen om naast de hoofdvestiging in Gouda een productiehal te openen in Nieuw-Buinen in 1963. In 1974 verhuisde het bedrijf volledig naar Nieuw-Buinen.

In 1964 gaat de grootste concurrent Plateelbakkerij Zuid-Holland failliet. Royal Goedewaagen neemt de moedervormen van de Goudse sieraardewerkfabriek over. Dit zorgt voor nieuwe impulsen en grote opdrachten worden binnengehaald, waaronder de productie van de wel bekende KLM – huisjes (1965-1995).

In 1989 wordt met gepaste trots de Stichting Keramisch Museum geopend. In de expositieruimtes wordt niet alleen de rijke historie van Goedewaagen getoond, maar wordt de hele keramische geschiedenis sinds 1875 van het aardewerk in Nederland bestudeerd. Jaarlijks vinden 5000 bezoekers hun weg naar ons museum. Gemiddeld vinden hier 10 tentoonstellingen per jaar plaats.
In 1989 neemt Goedewaagen ook de fabriek van sieraardewerk en modern design ‘Flora’ over. Nieuwe moderne vormgevers als Floris Meydam en Dorothé van Agthoven maken gedurfde ontwerpen.

In 2013 volgt nog de overname van het in Schoonhoven gevestigde Urnencentrum Nederland. De grootste toeleverancier van Nederland op het gebied van handgedraaide urnen. In 2016 vond opnieuw een overname plaats, namelijk de ambachtelijke tegelmaker Albarello uit het Friese Menaldum.